6 ефективни стъпки в създаване на онлайн бизнес

Според проведени проучвания всеки десети човек мечтае за собствен бизнес, а сега с глобалния свят и възможностите за неограничен достъп всичко е реалност.

Ако и вие сте предприемчива личност, ако сте активни, организирани и с леко хазартен дух, то старта на електронен магазин е една от възможностите, които се откриват пред вас.

Предлагаме ви да направите план за действие, а той примерно може да изглежда така:

1.            Представете си своята мечта за онлайн търговия. В първата стъпка от пална нахвърляйте мисловно, а след това и на хартия идеите си. Чували сте най-вероятно за бизнес план, който е задължително условие от старта на всеки бизнес и проект. Ето, защо и на вас ще ви е нужен такъв, а той иска организация.

2.            Набележете областта, в който ще бъде насочена вашата онлайн търговия. Излишно е да споменаваме, че няма как да продавате стока, от която най-малко представа си нямате. Идеите и възможностите са безгранични, а от вас зависи как ще съумеете да ги реализирате.

3.            Търговски усет – до голяма степен това е важен критерии, но не водещ. По-важното е да имате афинитет към стоката, услугата, която ще предлагате, вместо да се безпокоите в началото, че не може да обясните на клиентите си за какво става въпрос. Едва след това, пък и с времето усета към предлагане на стоки и услуги се шлайфа, също като „диамант“.

4.            Конкуренция в онлайн магазини – няма да си говорим празни приказки, почти няма област, та дори да става въпрос за Интернет, която да не е „превзета“. Така, че мнението на специалистите е да проучите добре „почвата“ и да прецените възможностите си, за да намерите най-краткия път да се преборите с конкуренцията. Стоките от първа и втора необходимост са най-търсени и съответно най-предлагани. Помислете, с кого искате да „мерите“ сили – дали това ще е болшинството предлагащо дрехи, почивки и екскурзии, козметика и храни за здравословен живот или гигантите в сферата на технологии, техника, мебели, обзавеждане, автомобили и т.н.

5.            Бюджета – и без него не може. Добре пресметнете всичко преди старта, на който и да били онлайн бизнес. Да не стане както в приказката за „Нероден Петко“, където главния герой вече изхарчил парите от бъдещата мечта за собствен бизнес, а докато мечтаел се спънал в камък и „яйцата“, с които възнамерявал да постави основата на бизнеса си се разбили на асфалта.

6.            Не се отказвайте от мечтите – споменавайки приказката, много песимисти ще се откажат да мечтаят още преди да се е „родила“ идеята в главите им. Помнете, че колкото и да са обезкуражаващи проучванията винаги има надежда и шансове за истинските ентусиасти, а интернет удвоява залога за всеки кандидат за бизнес в уеб пространството.